Теракт 11 вересня у США: обвинувачені визнали провину, щоб уникнути страти

роє чоловіків, звинувачених у підготовці терактів 11 вересня 2001 року в США, погодилися визнати свою провину в обмін на довічне ув’язнення замість страти.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства оборони США.

Теракт у США 11 вересня: обвинувачені визнали свою провину

Отже, підсудні Халід Шейх Мохаммед, Валід бін Атташ та Мустафа аль-Хавсаві уклали угоду внаслідок переговорів із прокурорами, які тривали 27 місяців.

Прокурори заявили, що ця угода має внести певну завершеність та справедливість у справу, зокрема, для сімей майже 3000 осіб, які загинули під час теракту 11 вересня 2001 року у США.

Інформація про угоду з’явилася у листі до членів сімей загиблих під час теракту.

“В обмін на відміну смертної кари, як можливого покарання, ці троє обвинувачених погодилися визнати себе винними у всіх інкримінованих злочинах, включно із вбивством 2976 осіб, перелічених у обвинувальному висновку”, – йдеться у листі, підписаному контр-адміралом Агороном К. Рагом главою Рагом К. Рагом, головним прокурором військових комісій, та трьома юристами.

У листі наголошується, що чоловіки можуть подати свої клопотання у відкритому судовому засіданні вже наступного тижня.

У своєму листі адмірал Раг зазначив, що в рамках угоди Мохаммед та інші обвинувачені погодилися відповісти на запитання членів сімей загиблих “щодо їхніх ролей та причин скоєння терактів 11 вересня”.

Відповідно до процесу, відомого як відновне правосуддя, члени сімей мають надіслати свої запитання до 14 вересня та отримати відповіді до кінця 2024 року.

Угоди про визнання провини обговорювалися з березня 2022 року, але у вересні виникла серйозна проблема, коли Білий дім відмовився підписати умови, висунуті відповідачами.

Зазначається, що конкретні умови досудових угод поки що не доступні громадськості.