Приміщення закритих дитсадків та шкіл можуть стати житлом для переселенців: уряд пропонує зміни до законодавства

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України запропонувало надати громадам можливість використовувати приміщення оптимізованих дитсадків і шкіл для розміщення внутрішньо переміщених осіб.

Про це заявила віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук під час брифінгу за підсумками Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Верещук наголосила на необхідності інвентаризації безгосподарного майна, яке можна використати для розв’язання проблеми житла для переселенців. До такого майна належать закриті дитячі садки, школи, гуртожитки, навчальні заклади, а також приміщення, передані до Фонду держмайна або Укрзалізниці. Попри те, що ці об’єкти мають юридичного власника, фактично вони не використовуються і могли б стати тимчасовим або постійним житлом для ВПО.

Віцепрем’єр-міністерка підкреслила, що наявні законодавчі обмеження не дозволяють використовувати приміщення дитсадків та шкіл, якщо не минуло три роки з моменту їх закриття, і лише за цільовим призначенням. Уряд планує внести зміни до закону, щоб скоротити цей термін до одного року, дозволивши громадам швидше використовувати ці приміщення для житла переселенців.

Такі заходи, за словами Верещук, дозволять зняти частину навантаження на місцеві громади, які стикаються з необхідністю забезпечення житлом великої кількості внутрішньо переміщених осіб, особливо в умовах тривалої війни.