У київській лікарні померли 3 людини від небезпечної хвороби — гарячки Західного Нілу, — КМДА

Станом на 30 серпня 2024 року, КНП “Свято-Михайлівська клінічна лікарня м. Києва” прийняла 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом гарячка Західного Нілу, повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Про це написали в КМДА.

З початку червня цього року, коли розпочалась реєстрація випадків, серед хворих виявлено 10 чоловіків та 7 жінок. Хворі проживають у різних районах Києва, а також є двоє з Київської та Черкаської областей.

Лікування пацієнтів проходило в стаціонарних умовах через серйозність їхнього стану. На жаль, трьох людей не вдалося врятувати через важке ускладнення гарячки, яке призвело до менінгоенцефаліту.

За інформацією інфекціоністів, вірус гарячки Західного Нілу в Україні віднесений до I групи особливо небезпечних, а за міжнародними стандартами ВООЗ — до IV групи ризику. Вірус має подібності з іншими вірусами, що викликають енцефаліти, такими як вірус гарячки Денге.

Основними резервуарами вірусу в природі є птахи, особливо перелітні, які можуть бути носіями вірусу протягом 14 до 200 днів. Переносниками захворювання є певні види комарів, які інфікуються через харчування кров’ю, а потім передають вірус людям або тваринам. Контактне зараження через кров хворих тварин є вкрай рідкісним.

Гарячка Західного Нілу розпочинається гостро, з ознобу та швидкого підвищення температури, що супроводжується симптомами інтоксикації. Гарячковий період триває від 2 до 6 днів. У важких випадках можуть розвиватися менінгіт або енцефаліт.

Валентина Гінзбург зазначила, що специфічного лікування не існує, тому терапія є симптоматичною. Рекомендації для населення включають звернення до лікаря при перших ознаках захворювання, використання москітних сіток, репелентів, та одяг, що прикриває тіло під час прогулянок у парках і лісових зонах. Небезпека захворювання зменшується з пониженням температури повітря і зникненням комарів.

(Фото обкладинки ілюстративне- із вільних джерел Інтернет).