Дивна оптимізація ГУ ДСНС у Луганській області продовжується

Харків і його мешканці продовжують страждати від військової агресії Росії. В місті з кожним днем ситуація стає все складнішою і складнішою.

Раніше в публікації “Врятуйте луганських рятувальників!” ми вже писали про роботу Державної служби надзвичайних ситуацій України в Харьковському регіоні, і зокрема, про роботу Головного управління ДСНС України у Луганської області, яка надає допомогу колегам харків’янам.

З незрозумілих причин нове керівництво ДСНС України під керуванням Андрія Даника, вирішило «оптимізувати» штат ГУ ДСНС у Луганській області, але, як ми писали, “керівництво ДСНС України ухилилось від відповіді на питання нашої редакції, чи є накази по скороченню Луганських рятувальників”.. Оптимізація- начебто і слово це зрозуміле, але якось дивно воно розуміється керівництвом у Києві.

В останні місяці пожежі захлеснули Харківську і сусідню Донецьку область. Наряду з постійними обстрілами, руйнуваннями, горить ліс. Згоріло більш ніж 20000 гектарів лісу, страждають села, згоріло вже більш ніж 500 житлових будинків. Пожежі продовжуються і обстановка в регіоні дуже складна.

Фото ДСНС Луганщини/ 13.08.2024р. Луганські вогнеборці допомагають харківським колегам у ліквідації пожежі 30 гектарів лісу поблизу м. Балаклія Ізюмського району. (У пожежогасінні брали участь 72 рятувальника ДСНС, 14 автоцистерн, у тому числі водовоз ємністю 12 м куб. Крім того залучені 4 одиниці техніки, 12 саперів ДСНС, а також 3 одиниці техніки лісівників. Від ДСНС Луганщини на місці події працює 11 чол. особового складу із залученням 2 одиниці техніки).

Пожежні працюють у надважких умовах майже без відпочинку. Київське керівництво направляє до Харківської області допомогу з інших областей України, у тому числі з Полтавської, Дніпропетровської, Київської, Черкаської, Хмельницької, Житомирської та Кіровоградської областей. А це великі затрати. І ось тут ми хочемо нагадати, у тому числі і керівництву ДСНС України про те, що ми раніше вже писали: про необхідність збереження Луганських рятувальників у Харківській області. Раніше вже і так більш ніж 600 фахівців з гасіння пожеж за усною командою з високих кабінетів ДСНС України були виведені з Харківської області разом зі спеціальною пожежною технікою та розподіленні по різних регіонах України. На нашу думку, можливо метою цього була економія бюджетних коштів, але якась дивна ця економія? Збитки від пожеж на Харківщині колосальні, рахуються сотнями мільйонів гривень та кожен день продовжують збільшуватися у геометричній прогресії. Збитки не лише матеріальні, а і екологічні. Такого масштабу трагедії в Україні ще не було (не враховуючи Чорнобильську аварію). І саме зараз виникає нагальна потреба повернути усіх Луганських ДСНСників зі спеціальною технікою назад у м. Харків і область! Але очевидно якесь хибне розуміння своєї величі та неспроможності не дають змоги керівництву ДСНС України визнавати свої помилки щодо «оптимізації» та прийняти сьогодні оперативно правильне рішення?

Очевидь, що покращення ситуації у Харківській області до закінчення війни малоймовірно, але не зважаючи на таку перспективу, як нам розповідають наші джерела, з Києва приходить чергова усна команда про додаткову «оптимізацію» луганських рятувальників.

Фото ГУ ДСНС у Луганській області/ луганські рятувальники на гасінні пожежі будинку в Харькові 30.08.2024р.

З Харкова хочуть прибрати решту з 350 співробітників Луганського гарнізону і перемістити їх в місто Дніпро (а чому тоді наприклад не в Одесу, яка теж страждає, але там оренда житла значно дешевша?). Такі дії чиновників без врахування можливостей сімей рятувальників, приведе до повної ліквідації Луганського гарнізону ДСНС. Виникає повторне питання, яке ми ставили раніше до Керівництва ДСНС України: ви що ,не маєте віри у перемогу України? Хто буде займатися деокупацією території Луганської області? Наскільки нам відомо ,голова Луганської ОДА Артем Лисогор не згоден з цим, так як більша частина заходів по деокупації Луганської області покладена на ДСНС України у Луганській області.

ДСНС у Луганській області, перебуваючи у Харківській області, підтримують свою боєздатність. Лише за 8 місяців поточного року вони 912 разів брали участь у ліквідації наслідків пожеж та ліквідації надзвичайних ситуацій внаслідок ракетних та інших обстрілів населених пунктів Харківської області. Підтвердженням щодобового героїзму луганських рятувальників, є не тільки офіційні звіти, які лягають на стіл новоспеченому 23.08.2024р. генерал-майору служби цивільного захисту Андрію Данику може бути стрічка новин сторінки в фейсбук “Головного управління ДСНС України у Луганській області” . До речі ,прес-служба ДСНС України на офіційному сайті з моменту призначення (28.06.2024р.) на посаду Андрія Даника, не опублікувала жодного інформаційного матеріалу про ГУ ДСНС у Луганській області, але про діяльність обласних підрозділів у глибокому тилу публікується безліч новин І даже в цьому можна вбачити якись упереджений підхід, що нібито луганських не існує, при тому що серед кількості “Героїв ДСНС України” – нагороджених державними нагородами за останні два роки луганські рятувальники є серед лідерів.

Наприклад нещодавно- 12 вересня рятувальники з Луганщини спільно з колегами з Харьківської, Хмельницької і медрозрахунком з Житомирщини врятували з підзавалів зруйнованого будинку у селищі Борова Ізюмського району Харьківської області 86-річну жінку. (Дивіться нижче відео ГУ ДСНС у Харьківській області).

Відео ГУ ДСНС у Харьківській області/ Рятувальники Луганщини, Харківщини, Хмельниччини, Житомирщини врятували з під завалів 86-річну жінку


Або, ще приклад 22 серпня 2024р. у с. Донець Чугуївського району палала стерня пшениці на площі 4 гектара й суха трава на площі 500 кв. м. Пожежу було ліквідовано. Від ДСНС Луганщини на місці працювало 5 чоловік особового складу із залученням 1 од. техніки. (Дивіться нижче фото ДСНС Луганщини).

Нагадаємо, як Луганський гарнізон ДСНС опинився у Харківській області. Співробітники Луганського гарнізону залишалися в зоні бойових дій на Луганщині, допомагали громадянам під час евакуації, доставляли гуманітарні вантажі, гасили пожежі, встигли евакуювати більшу частину спеціальної і аварійної техніки та вийшли з Луганської області, як патріоти ,останніми. Стали переселенцями, а деякі з них вдруге ( у 2014 році з Луганська), вони не виїхали подалі від лінії війни, а обрали один з найскладніших регіонів, бажали відчувати свою необхідність. Знають від своїх харківських колег, як їм важко працювати майже без відпочинку. Співробітники Луганського гарнізону втратили все: житло, майно, більшість з них втратили своїх близьких. Допомоги не чекають ні від служби, якій віддали більшість свого життя, ні від держави. Облаштували побут своїх сімей у Харкові (де оренда житла дешевше ніж у інших регіонах України). Не враховуючи це, керівництво ДСНС бажають перевести їх у м. Дніпро, де обстановка не така тяжка, як у Харкові, а оренда житла коштує утричі дорожче. Але усі забули про те, що рятувальники виїхали не самі, а ще вивезли з окупації, похилого віку батьків, яким також орендують житло. А близьки вже в Харькові адапутвались і знайшли роботу. Переміщення у інший регіон створить великі труднощі у тому числі і фінансові для всіх членів сім’ї рятувальників. Хтось про це подумав?

«Дивна оптимізація» схожа на якусь помсту, і ще більш дивно, що вона проводиться за усною командою, бо немає письмових наказів чи розпоряджень. Все це схоже на якусь диверсію чи некомпетентність керівництва. Настав час президенту, міністру МВС чи спеціальним органам втрутитися і переглянути кадрову політику? Адже від такої «оптимізації» спричиняються незліченні збитки державі та у особового складу втрачається віра у перемогу і народжується відчуття. нібито їх заганяють у тупик, з якого немає виходу. У нових керівників ДСНС тільки амбіції та зарозумілість з відсутністю зворотнього зв’язку з підлеглими.

Навіщо це робиться? Хтось із вищих посадовців може на все це дати пояснення? (Ми від редакції ZARAZ.INFO намагалися отримати відповідь в інформаційному запиті, але прямої відповіді так і не отримали).

Луганські рятувальники мають колосальний досвід гасіння пожеж різних ступенів складності. Нехтувати таким унікальним досвідом, ще і під час війни- це злочин! Це означає нехтувати життям українського народу, його правом на життя і захист. І все чому? Бо панове, що дорвалися до влади, можливо, ваша компетентність бажає бути кращою? Замість того, щоб надолужити і підвищити свій професіоналізм, налогодити зворотній зв’язок з проблемами і потребами підлеглих підрозділів і кадрів (і саме головне пересічних громадян), чиновники знищують тих, хто краще розуміється в робочій ситуації на місцях. Оце так державники! Ганебно! І президент саме таким роздає посади і не випробував чиновників на новопризначених посадах протягом хоча б року раптово присвоює генеральські звання, а потім що, як відносно екс-голови Дніпропетровської ОДА та інших високопосадовців будуть відкриватися чергові кримінальні справи. Одним словом “дивна” кадрова оптимізація зверху до низу продовжується.

Володимир Хапчук