Президент США і прем’єр-міністри Індії, Японії та Австралії закликали до реформи Ради Безпеки ООН з включенням до неї нових постійних членів

Президент США Джо Байден і прем’єр-міністри Індії, Японії та Австралії закликали до реформи Ради Безпеки ООН з включенням до неї нових постійних членів від Африки, Азії та Латинської Америки, випливає із спільної заяви за підсумками зустрічі у форматі QUAD.

“Ми реформуватимемо Раду Безпеки ООН, визнаючи гостру необхідність зробити її більш репрезентативною, інклюзивною, прозорою, ефективною, демократичною та підзвітною шляхом розширення постійних і непостійних категорій членства в Раді Безпеки ООН”, — зазначено в тексті документа.

Також Президент США Джо Байден та прем’єр-міністри Індії Нарендра Моді, Японії Фуміо Кісіда та Австралії Ентоні Албаніз закликали до необхідності встановлення довгострокового миру в Україні. Про це йдеться у спільній заяві за підсумками зустрічі.

У документі світові лідери вказали на необхідність всеосяжного, справедливого та довгострокового миру відповідно до міжнародного права, цілей та принципів Статуту ООН.

«Включаючи повагу до суверенітету та територіальної цілісності», — наголошується в повідомленні.

При цьому у документі не згадується Росія.