Site icon ZARAZ.INFO

Вперше за понад рік відбудеться судове засідання у справі Нелі Штепи

Вперше за понад рік відбудеться судове засідання у справі колишньої Слов’янської міської голови Нелі Штепи, яку звинувачують у посяганні на територіальну цілісність України. Речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко повідомив Суспільному, що така довга перерва пов’язана з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну та активними бойовими діями на території Харківської області.

За словами речника, останнє засідання відбулось в лютому 2022 року. Воно закінчилось допитом свідків сторони обвинувачення, надалі мали перейти до допиту свідків сторони захисту.

Як розповів Суспільному адвокат Нелі Штепи Олександр Тананакін, 19 квітня у Київському районному суді Полтави відбудеться розгляд справи, яку слухатимуть судді: Логвінова О.В., Калько О.С., Шиян В.М.

Державне обвинувачення продовжує підтримувати прокурор Харківської обласної прокуратури Олександр Чекін.

Чому перенесли слухання справи у Київський районний суд Полтави

“Територіальну підсудність було змінено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану. Наразі прокурором подано клопотання до Верховного Суду щодо передачі справи в Орджонікідзевський районний суд міста Харкова”, — зазначив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко. За словами Чубенка, підготовче засідання буде проходити у відкритому форматі.

Що відомо про справу колишньої міської голови Слов’янська Нелі Штепи

Суди восьмий рік розглядають справу проти Нелі Штепи. Колишню Слов’янську міську голову звинувачують у створенні терористичної організації та посяганні на територіальну цілісність України. За версією слідства, вона сприяла захопленню міста підтримуваними Росією бойовиками. Слов’янськ був захоплений з квітня по липень 2014 року.

Штепу затримали у липні 2014 року під час звільнення Слов’янська від бойовиків. Її взяли під варту. У СІЗО вона провела три роки, потім рік — під домашнім арештом із електронним браслетом. У січні 2018 році сплив термін цього запобіжного заходу.

У липні 2021 року обвинуваченій Нелі Штепі обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

У лютому 2021 року Нелю Штепу допитали в суді. Вона заявила, що не визнає провини у посяганні на територіальну цілісність та створенні терористичної організації у 2014 році. У суді Штепа пояснювала, що під час окупації міста “закликала” Путіна та російські війська під загрозою терористів, бо знаходилась у них в полоні.

Неля Штепа подала заяву до Європейського суду з прав людини. В заяві вона позивалася проти України. 24 жовтня 2019 року ЄСПЛ постановив, що Україна має виплатити Штепі 2600 євро моральної компенсації та 1000 євро компенсації судових витрат.

Exit mobile version