В Лисичанську волонтери створили квітучий реабілітаційний центр з трояндами і бджолами

.

В Лисичанську волонтери створили квітучий реабілітаційний центр з трояндами і бджолами

.

Півроку тому волонтери і члени громадської організації «Ветерани АТО Луганщини» замріялися ідеєю створити простір для спілкування, реабілітації ветеранів, волонтерів та членів їх сімей. Під час обговорення шляхів втілення ідеї вони вирішили створити реабілітаційний центр в якому відвідувачі проходили психоемоційне відновлення, брали участь в творчих локаціях і трудотерапії.

.

Фото / член ГО «Ветерани АТО Луганщини» Мирослав Гармаш-Бутенко

.

«Передісторією створення центру стало те, що в Луганській області такого нічого подібного не було, і наш досвід був з нуля, нам не було з чого і в кого вчитися. Ми тоді були в активному пошуку приміщення. Мерія нам не дала приміщення. На нашу ідею відгукнулися волонтери і була надана приватна територія з приміщенням. Прагнучи до поставленої мети, ми і не помітили, як подолали наші острахи, які були при нашому починанні», – розповів член ГО «Ветерани АТО Луганщини» Мирослав Гармаш-Бутенко.

.

Відео/ В Лисичанську волонтери створили реабілітаційний центр

.

Під час проведення робіт по створенню реабілітаційного центру об’єдналися члени організації та волонтери для досягнення певної мети і були проведені толоки, в яких брали трудову участь як дорослі так і діти, була упорядкована територія, виграно грант ПРООН на реалізацію проекту.

.

Фото/ психолог-волонтер реабілітаційного центру Валентина Барановська

«У нашому центрі психологами надається допомога в соціально-психологічної реабілітації громадян в найнесподіваніших життєвих ситуаціях», – розповіла волонтерка, психолог реабілітаційного центру Валентина Барановська.

.

Фото/ На толоці в центрі працюють волонтери

.

Праця на толоках, або відвідування центру знімає напругу, дає можливість спілкування і знайти якусь цікаву справу і зайнятися чимось цікавим для себе.

Сьогодні в центрі проводяться різні майстер класи: по рукоділлю, по розведенню і догляду за бджілами, з писанкарства, по теслярству, птахівництву, вирощуванню овочів, догляду за квітами- переважно трояндами, по пророщуванню зерен і виготовленню вітамінізованих напоїв, з живопису.

.

Фото / троянди центру

Фото/ пасіка і бджоли центру

Фото/ птахоферма центру

Фото/ дівчинка годує перепілок

Фото/ хлопці виконують теслярські роботи

.

«Маючи певні благі цілі у будь-який ініціативної групи все вийде. Наведу такий цікавий приклад з нашого досвіду: коли задумували створити пасіку ми замріялися про фахівця з розведення бджіл і через тиждень він нам сам так би мовити «звалився на нашу голову» без всяких оголошень», – ділиться вже пройденим досвідом Мирослав.

.

.

.

Матеріал створено в рамках стипендіальної програми «Залишайся у професії», яку організувала ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *